Kirsebærbladpletsyge
Prognosemodellen er baseret på Eisensmith og Jones 1981 test på surkirsebær (sort Montmorency). EFI (Index for miljøgunstighed) beregnes på grundlag af temperatur og bladvådhed. Ingen infektioner forekom under en EFI-værdi på 14. Imidlertid forekom der ingen infektioner under en EFI på 24 i cirka halvdelen af de undersøgte tilfælde. I området mellem EFI 14 og EFI 24 viser modellen derfor for mange antatte infektioner, der senere ikke fører til symptomer. Samtidig fandt forfatterne i andre eksperimenter i 1982 bevis på, at en afbrydelse i bladvådskab fører til en reduktion i infektionsintensiteten. Af denne grund har vi inkorporeret en faktor, der mindsker det videre forløb af infektionen, hvis bladvådhed afbrydes og derefter begynder igen (svarende til de primære infektioner med æble scab).
I deres undersøgelser var Eisensmith og Jones også i stand til at bestemme, at der er en tæt forbindelse mellem det daglige EFI-indeks og de fremskridende symptomer (R2 = 0,73).
Litteratur:
Eisensmith, S. P., and Jones, A. L. 1981. A model for detecting infec- tion periods of Coccomyces hiemalis on sour cherry. Phytopathology 71: 728-732.
Eisensmith, S. P., Jones, A. L., and Cress, C. E. 1982. Effects of interrupted wet periods on infection of sour cherry by Coccomyces hiemalis. Phytopathology 72:680-682.